Tid til haven

Husk at bestille hækplanter nu

Af: Marianne Bachmann Andersen

       

Vinget benved har et fabelagtig rødt efterårsløv

Efterårets gyldne farver

Når dagene kortes (de er faktisk blevet 4 timer kortere), så vil mange af vores planter takke af for dette års sæson og snart falder bladene af. Heldigvis kan vi se frem til en dejlig periode, hvor mange af planterne inden løvfald skifter til efterårsdragten med smukke gyldne farver.

Mangler du planter med flotte gyldne farver i din have, så er her 8 gode bud:

1.​Vinget benved, Euonymus alatus ’Compactus’

Opret og ret kompakt busk, der bliver ca. 1 m høj og noget bredere. Farves i september – oktober.

2.​Alm. benved, Euonymus europaeus ’Red Cascade’

Opsigtsvækkende og utrolig dejlig busk. ’Red Cascade’ bliver 2 – 3 m høj og bred med en ret åben vækst og let overhængende grene. Bladene er flotte røde om efteråret, og når de er faldet til jorden, efterlades busken med de mest dekorative pink kapsler og orange frøkapper.

3.​Benved, Euonymus planipes

Denne art stammer fra Japan og er en pragtfuld plante, der godt kan nå op mod 3 – 4 m i højden. Relativt store blade på de kraftige oprette grene med udbredte sidegrene. Røde efterårsblade, der falder tidligt og efterlader resten af planten med små hængende japanske røde lygter med orange frøkappe.

4.​Spiræa, Spiraea betulifolia

Har du brug for en god bunddækkende busk under havens større buske og træer? Så er denne spiræa et godt bud. Bliver knapt 1 m høj og har en tæt forgrenet vækst. Blomstrer med hvide blomster i juni og afslutter året med rødlige til gule blade, som holder relativt længe. Nem og sikker plante i haven.

5.​Røn, Sorbus ‘Dodong’, ‘Autumn Spire’

Hos alle rønnetræer skifter bladene farve om efteråret. De flotteste efterårsfarver ser vi på sorterne ’Dodong’ og ’Autumn Spire’, som er fundet i Japan og Sydkorea.

’Dodong’ bliver omkring 5 m højt og har en middelstor krone. Får orangerøde bær.

’Autumn Spire’ bliver omkring 4 m højt og har en tæt slank opret vækstform. Får orangerøde bær.

6.​Hjertetræ, Cercidiphyllum japonicum

Lille træ eller flergrenet stor busk, der danner er pyramideformet krone. Vil typisk nå en højde på 5 – 6 m. Bronzefarvede blade i udspring, blågrønne blade hele sommeren og som én af de første træer, får hjertetræet de skønneste efterårsfarver i gule, orange, rødlige og ligefrem lilla farver. Dufter desuden krydret og lidt af jordbær i forfaldet.

Vokser i helt almindelig fugtig havejord og tåler beskæring, hvis det bliver for stort.

7.​Tempeltræ, Gingko biloba

Den forholdsvis langsomme vækst gør, at tempeltræet ikke synes at blive så kraftigt og stort, men når man måler 100 år gamle træer i Europa, så når de 20 m. Afhængigt af den størrelse, som du planter, vil træet nå en højde på ca. 4 – 5 m efter 10 år. Tempeltræet tåler beskæring, så ønsker du en slank udgave, er det også en løsning.

8.​Japansk ahorn, Acer palmatum

Ønsker man et mindre træ til haven, er japansk løn et godt bud. Der er en del sorter at vælge imellem, og det er muligt at få oprette, fladtvoksende eller overhængende former. Bladfarven varierer fra grøn til gul eller purpurrøde. Fælles for dem alle er et prægtigt efterårsløv, når bladene trækker næringsstofferne tilbage til oplagring i rodnettet. Der er over 200 forskellige sorter at vælge imellem, hvor nogle af de mest almindelige er:

  • Acer palmatum ’Atropurpureum’, opret træ med purpurrøde mellemstore blade.
  • Acer palmatum ’Bloodgood’, opret træ omkring 2 m høj med meget mørke purpurrøde blade.
  • Acer palmatum ’Dissectum’, kugleformet vækst 2 m høj med lysegrønne blade.
  • Acer palmatum ’Garnet’, kugleformet vækst 2 m høj med purpurrøde blade.
  • Acer palmatum ’Inaba-shidare’, opret vækst og overhængende grene med purpurrøde blade.
  • Acer palmatum ’Osakazuki’, opret med grønne blade, fantastisk efterårsløv.​

Sådan kommer du foran

Du kender måske følelsen af, at ønskesedler til julens store begivenhed skal koordineres, gaverne købes (gerne i god tid), adventskranse og pakkekalendere skal være på plads og det hele spidser lidt til. Snart er der kun 1 måned til jul, og så må havearbejdet altså vente.

Eller skal det? Et par timer i haven kan gøre en kæmpe forskel på opgaverne til foråret. På med havehandsker, gummistøvler og en lun sweater. Jorden er fortsat så varm, at græsset vokser og blomsterløgene begynder at røre på sig. Det er oplagt at få plantet de planter, som du måske ikke har fået i jorden, få lagt de blomsterløg, som stadig står i poserne og lagt de hvidløg, som måske endnu ikke er købt hjem, men som du sikkert gerne vil være selvforsynende med.

I planteskolerne er der travlhed, for der plantes på livet løs. Hække med barrodede planter skal i jorden, nye træer til nye haver og dejlige buske, der giver både blomster og bær fyldes i bede til gavn for havens mennesker og dyr.

Du kan komme foran med havearbejdet, hvis du allerede nu får plantet de planter, som du ønsker skal være med i dit havebillede til næste år. Planterne har rigtig godt af at have lang tid til at etablere sig på et nyt voksested.

Har du drivhus, så kan du også bruge et par timer her. Der skal ryddes op, fjernes visne blade og døde plantedele. Du kan med fordel vaske drivhuset godt og grundigt, så svampesporer og overvintrede skadedyr ikke har så gode betingelser. Du kan også vente med rengøringen til foråret, men når du allerede her i efteråret får gjort det lidt sure arbejde, så er det skønt at tage et helt rent og fint hus i brug, når der til foråret skal plantes nye tomat- og agurkeplanter, og du allerede til februar begynder at så de første frøbakker til.

Rengør haveredskaberne og læg dem til tørre. Så er de klar til at få et eftersyn, blive smurt og måske slebet og malet/lakeret i vinterens løb. Havesakse, hækkeklippere og plæneklippere skal også ses efter, renses og klargøres, så de er er klar til start, for tiden flyver og snart er det forår.​

Sådan holder julens blomster længe

​Fristes du også af de dejlige juleblomster? Skønne planter med stærke traditioner bygger langsomt stemningen op – julen nærmer sig. De flotte julestjerner er meget fascinerende med deres smukke højblade, der fås i røde, hvide, rosa, laks og faktisk også gule farver.

Det er dog ikke altid helt enkelt at få julens blomster til at holde sig flotte helt frem til juledagene. Bladrandene visner, bladene falder af og pludselig ligner de fine planter slet ikke det, som de skulle.

En god start

Det latinske navn på julestjerne er Euphorbia pulcherrima og planten stammer oprindeligt fra Centralamerika, hvor den er flere meter høj. Julestjerner tåler ikke voldsom kulde – især kolde vinde er de sarte overfor. Overfører vi den viden til danske forhold, så bør du altid købe julestjerner, som sælges inde fra butikken – ikke på gaden. Når du bringer din nyindkøbte julestjerne hjem, så skal den pakkes ind, så den ikke får træk. Den beskyttende pose eller havecentres blomsterpapir er nok.

Vand fra bunden

I de danske gartnerier har julestjernerne vokset sig store og kraftige. De vokser ved ca. 20 grader og vandes alle fra de borde, som de dyrkes på – altså nedefra. Det er en nyttig information at have med sig, når julestjernerne skal holde længe. Det er nemlig sådan, at gødningen, som følger med vandingsvandet også optages i potteklumpen, og når den tørrer ud, samles saltkrystaller i jordens overflade. Man kan risikere at koncentrationen af næringssaltene vandes ned til de nye rodspidser og skader dem, når man hjemme vander ovenfra.

En anden forklaring på, at det er svært at passe julestjerner er, at netop vandingen nedefra giver flere rødder i den nederste del af potten, og i vores forsøg på ikke at vande for meget, så holder vi kun den øverste del at potteklumpen våd – rødderne tørrer derfor ud.

Det skal du gøre

Er det muligt at beholde plastpotten inde i din potteskjuler, så kan du tage den op og lade den suge vand fra en dyb tallerken. Gør du det ca. én gang om ugen, så har du vandet din julestjerne nok. Der vil altid falde et par blade af undervejs, men planten vil generelt klare sig bedst og længst ved denne metode. Det tager ca. 20 min. for potteklumpen at trække vand nok.

Når planten har det dårligt

Hvis din julestjerne hænger med toppen, så skal du tage dig af den. Er rodklumpen våd, så skal du lade den tørre næsten helt ud, inden du igen vander den. Fjern de dårlige blade og stil planten så lyst som muligt. Har du et køligere rum, så lad planten komme til hægterne lige så langsomt.

Da jeg talte med en gartner, der laver 3 mio. julestjerner hvert år, så var hans påstand, at julestjerner aldrig dør af vandmangel – de dør af overvanding. Fagfolket siger, at det er vigtigt at julestjernens top og bund er tør, mens hjertet skal holdes fugtigt.​

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Du kan stadig nå at lægge hvidløg og høste dejlige hjemmelavede hvidløg til næste sommer

# Måske er sneen på vej? Få samlet alle haveredskaber, poser med jord, løse potter og tomme krukker og få dem under dække

# Har du endnu ikke gravet georgineknoldene op, så er det en god idé at få klaret det. Er der stadig top med nye blomster, så klip den tilbage til ca. 25 cm over jorden. Lad knoldene tørre forsigtigt ind, men undlad at skylle dem rene for jord. Opbevar knoldene frostfrit

# Giv en have i gave. Sæt planteønsker på ønskesedlen og giv en havehilsen til dem, som ikke ved, hvad de ønsker sig

# Ikke alle blade er faldet af træerne, og du skal fortsat fjerne tunge bladlag på græsset – der går ikke mange dage i mørket, før græsset bliver gult og ser trist ud. Sørg for lys og luft til plænen, det hjælper græsset og fortrænger mos

# Fik du ikke kalket græsplænen, så gør det gerne nu. Der findes flere forskellige produkter, og du får god vejledning i dit lokale havecenter

# Find saks og kurv frem. Gå på opdagelse i haven og klip lidt af havens planter ind til årstidens kranse, dekorationer og andre kreative gøremål. Find løv med flotte høstfarver og lad den tørre mellem lag af gamle aviser. De tørre blade er flotte som borddækning, til julekortet, bordkort eller sammen med gran på adventskransen

# Røde bær fra hybenroser, kristtorn, benved og de vilde roser er så fine sammen med mos, gran og lyskæder. De holder længe, når du dekorerer med dem ude foran indgangspartiet

# Gåturen med familien i skoven bidrager også til årstidens kreationer, når kogler og mos samles. Husk, at du kun må sanke til privat brug (svarer til en bærepose), og du må kun klippe grene i de offentlige skove, og her må du kun klippe i løvtræer (ikke gran), der er mere end 10 m høje

Har du et haveprojekt på tegnebrættet, som du ikke kan komme videre med?
- Så grib chancen nu og få et uforpligtende tilbud

Udfyld formularen herunder og vi vender tilbage med et uforpligtende tilbud. * skal udfyldes.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Følg Nørup Planteskole og havecenter A/S

På vores Facebook-side vil du løbende kunne følge med i vores projekter, samt modtage de seneste nyheder og aktiviteter fra os.

Besøg os på Facebook →

Nørup Planteskole & Havecenter

Billundvej 2, 7182 Bredsten