Tid til haven

Havetips uge 48

Af: Marianne Bachmann Andersen

       

Tænd lys i mørket

Lys i den mørke tid er vigtigt. Dagens længde er nu helt nede på 7 timer og 26 minutter, og vi mangler ”kun” 22 minutter inden dagen igen langsomt begynder at tiltage. Faktisk skal vi helt hen til d. 9. januar 2022, før dagen er lige så lang, som den er her i begyndelsen af december måned.

Den mørke tid kan med fordel bruges til at tænde lys. Vi har endnu ikke helt amerikanske tilstande, men der er godt gang i juleinstallationerne hos mange hus- og lejlighedsbeboere. Lysshow, lyskæder og Disneylignende julefigurer blinker og lyser godt op i mørket.

Mindre kan også gøre det, og det er ret hyggeligt at kombinere natur og lys. Lige nu er der masser af inspiration at finde i havecentret, hvor de dygtige kreative medarbejdere netop sætter blomster, gran, lys og kogler med mere sammen. Udenfor klarer både skimmia, grantræer, juleroser og cedertræer sig fint, og mangler du materiale til selv at lave dine egne juledekorationer, så kan du mange steder lave ”bland selv” kogler og købe små bundter med flotte dekorative grene og grønt. Gå også en tur i din have og klip blomsterstande fra hortensia, rosengrene med hyben, kristtorn (måske med bær) og de fine bladstedsegrønne planter som buksbom, blød ene, cypres, hønsebenstræet, fyr og ædelgran.

Lyskæder til gran og kranse af havens vintergrønne planter er oplagt. Lyskæderne er udstyret med LED lys og bruger derfor ikke ret meget strøm. En batteripakke rækker nemt hen til januar.
De levende lys i hjemmet er noget helt specielt, og trenden peger i retning af, at lysene meget gerne må have forskellige farver, når blot de passer sammen i farveskalaen og ikke ”larmer” for meget. Dekorationer, kranse og julens blomster holder sig bedst, hvis du flytter dem i et køligt rum, når de ikke lige skal nydes. Er der juleblomster (julestjerner, amaryllis, azalea) i dekorationen, så må temperaturen ikke komme under 10 grader, og blomsterne skal ikke udsættes for træk.

Mangler du en gaveidé?

Dit lokale havecenter er ikke afhængig af at få fragtet årets julegave helt fra Kina med de forsinkelser, der nu ligger i den transport i øjeblikket. De fleste varer i de danske havecentre og planteskoler kommer nært fra. Langt de fleste planter har de danske gartnere dyrket – enten inde i drivhusene eller i marker og planteskoler med potter på store arealer.

Står du og mangler en god idé til din ønskeseddel eller en gave til den, der ikke rigtig ønsker sig noget, så er der hjælp at finde i dit lokale havecenter.

Kan man pakke en plante ind?

Det kan godt være at 20 m ny hæk ikke helt fungerer under træet, men et smukt julekort med beskeden om, at et gavekort kan omsættes til 20 m hæk kan også noget. Måske er plantegaven 10 stauder, 2 frugtbuske, 3 roser eller en krukke plantet til med forårsblomster? Det kan også være, at ønsket om at få en ”grøn skræm” mod naboen kan gå i opfyldelse?
Planter i mindre størrelser kan sagtens pakkes ind. En potte med en smuk julerose, skimmia eller en blød enebærplante til haven fylder ikke mere end en ny elkoger!

Andet end planter

Er du usikker på, om den du giver gave ønsker sig en plante, så er der mange andre haverelaterede ting at blive inspireret af. Et par nye lækre havehandsker er altid et hit, skilte til at skrive plantenavne på, snor til at binde tomatplanterne op med, små haveredskaber til at plante til i krukker og højbede, bøger om planter, spirekasser til forårets nye frø, krukker eller kurve, jernstativer, en ny spade eller fine figurer til haven.
Der er et væld af muligheder, og har du brug for hjælp til at træffe det rigtige valg, så kan du altid få en snak med personalet i dit lokale havecenter, som også gerne kombinerer din gave med et gavekort.

Tid til haven

Havetips uge 46

Af: Marianne Bachmann Andersen

       

Sådan kommer du foran

Du kender måske følelsen af, at ønskesedler til julens store begivenhed skal koordineres, gaverne købes (gerne i god tid), adventskranse og pakkekalendere skal være på plads og det hele spidser lidt til. Snart er der kun 1 måned til jul, og så må havearbejdet altså vente.

Eller skal det? Et par timer i haven kan gøre en kæmpe forskel på opgaverne til foråret. På med havehandsker, gummistøvler og en lun sweater. Jorden er fortsat så varm, at græsset vokser og blomsterløgene begynder at røre på sig. Det er oplagt at få plantet de planter, som du måske ikke har fået i jorden, få lagt de blomsterløg, som stadig står i poserne og lagt de hvidløg, som måske endnu ikke er købt hjem, men som du sikkert gerne vil være selvforsynende med.

I planteskolerne er der travlhed, for der plantes på livet løs. Hække med barrodede planter skal i jorden, nye træer til nye haver og dejlige buske, der giver både blomster og bær fyldes i bede til gavn for havens mennesker og dyr.

Du kan komme foran med havearbejdet, hvis du allerede nu får plantet de planter, som du ønsker skal være med i dit havebillede til næste år. Planterne har rigtig godt af at have lang tid til at etablere sig på et nyt voksested.

Har du drivhus, så kan du også bruge et par timer her. Der skal ryddes op, fjernes visne blade og døde plantedele. Du kan med fordel vaske drivhuset godt og grundigt, så svampesporer og overvintrede skadedyr ikke har så gode betingelser. Du kan også vente med rengøringen til foråret, men når du allerede her i efteråret får gjort det lidt sure arbejde, så er det skønt at tage et helt rent og fint hus i brug, når der til foråret skal plantes nye tomat- og agurkeplanter, og du allerede til februar begynder at så de første frøbakker til.

Rengør haveredskaberne og læg dem til tørre. Så er de klar til at få et eftersyn, blive smurt og måske slebet og malet/lakeret i vinterens løb. Havesakse, hækkeklippere og plæneklippere skal også ses efter, renses og klargøres, så de er er klar til start, for tiden flyver og snart er det forår.​

Sådan holder julens blomster længe

​Fristes du også af de dejlige juleblomster? Skønne planter med stærke traditioner bygger langsomt stemningen op – julen nærmer sig. De flotte julestjerner er meget fascinerende med deres smukke højblade, der fås i røde, hvide, rosa, laks og faktisk også gule farver.

Det er dog ikke altid helt enkelt at få julens blomster til at holde sig flotte helt frem til juledagene. Bladrandene visner, bladene falder af og pludselig ligner de fine planter slet ikke det, som de skulle.

En god start

Det latinske navn på julestjerne er Euphorbia pulcherrima og planten stammer oprindeligt fra Centralamerika, hvor den er flere meter høj. Julestjerner tåler ikke voldsom kulde – især kolde vinde er de sarte overfor. Overfører vi den viden til danske forhold, så bør du altid købe julestjerner, som sælges inde fra butikken – ikke på gaden. Når du bringer din nyindkøbte julestjerne hjem, så skal den pakkes ind, så den ikke får træk. Den beskyttende pose eller havecentres blomsterpapir er nok.

Vand fra bunden

I de danske gartnerier har julestjernerne vokset sig store og kraftige. De vokser ved ca. 20 grader og vandes alle fra de borde, som de dyrkes på – altså nedefra. Det er en nyttig information at have med sig, når julestjernerne skal holde længe. Det er nemlig sådan, at gødningen, som følger med vandingsvandet også optages i potteklumpen, og når den tørrer ud, samles saltkrystaller i jordens overflade. Man kan risikere at koncentrationen af næringssaltene vandes ned til de nye rodspidser og skader dem, når man hjemme vander ovenfra.

En anden forklaring på, at det er svært at passe julestjerner er, at netop vandingen nedefra giver flere rødder i den nederste del af potten, og i vores forsøg på ikke at vande for meget, så holder vi kun den øverste del at potteklumpen våd – rødderne tørrer derfor ud.

Det skal du gøre

Er det muligt at beholde plastpotten inde i din potteskjuler, så kan du tage den op og lade den suge vand fra en dyb tallerken. Gør du det ca. én gang om ugen, så har du vandet din julestjerne nok. Der vil altid falde et par blade af undervejs, men planten vil generelt klare sig bedst og længst ved denne metode. Det tager ca. 20 min. for potteklumpen at trække vand nok.

Når planten har det dårligt

Hvis din julestjerne hænger med toppen, så skal du tage dig af den. Er rodklumpen våd, så skal du lade den tørre næsten helt ud, inden du igen vander den. Fjern de dårlige blade og stil planten så lyst som muligt. Har du et køligere rum, så lad planten komme til hægterne lige så langsomt.

Da jeg talte med en gartner, der laver 3 mio. julestjerner hvert år, så var hans påstand, at julestjerner aldrig dør af vandmangel – de dør af overvanding. Fagfolket siger, at det er vigtigt at julestjernens top og bund er tør, mens hjertet skal holdes fugtigt.​

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Du kan stadig nå at lægge hvidløg og høste dejlige hjemmelavede hvidløg til næste sommer

# Måske er sneen på vej? Få samlet alle haveredskaber, poser med jord, løse potter og tomme krukker og få dem under dække

# Har du endnu ikke gravet georgineknoldene op, så er det en god idé at få klaret det. Er der stadig top med nye blomster, så klip den tilbage til ca. 25 cm over jorden. Lad knoldene tørre forsigtigt ind, men undlad at skylle dem rene for jord. Opbevar knoldene frostfrit

# Giv en have i gave. Sæt planteønsker på ønskesedlen og giv en havehilsen til dem, som ikke ved, hvad de ønsker sig

# Ikke alle blade er faldet af træerne, og du skal fortsat fjerne tunge bladlag på græsset – der går ikke mange dage i mørket, før græsset bliver gult og ser trist ud. Sørg for lys og luft til plænen, det hjælper græsset og fortrænger mos

# Fik du ikke kalket græsplænen, så gør det gerne nu. Der findes flere forskellige produkter, og du får god vejledning i dit lokale havecenter

# Find saks og kurv frem. Gå på opdagelse i haven og klip lidt af havens planter ind til årstidens kranse, dekorationer og andre kreative gøremål. Find løv med flotte høstfarver og lad den tørre mellem lag af gamle aviser. De tørre blade er flotte som borddækning, til julekortet, bordkort eller sammen med gran på adventskransen

# Røde bær fra hybenroser, kristtorn, benved og de vilde roser er så fine sammen med mos, gran og lyskæder. De holder længe, når du dekorerer med dem ude foran indgangspartiet

# Gåturen med familien i skoven bidrager også til årstidens kreationer, når kogler og mos samles. Husk, at du kun må sanke til privat brug (svarer til en bærepose), og du må kun klippe grene i de offentlige skove, og her må du kun klippe i løvtræer (ikke gran), der er mere end 10 m høje

Har du et haveprojekt på tegnebrættet, som du ikke kan komme videre med?
- Så grib chancen nu og få et uforpligtende tilbud

Udfyld formularen herunder og vi vender tilbage med et uforpligtende tilbud. * skal udfyldes.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Følg Nørup Planteskole og havecenter A/S

På vores Facebook-side vil du løbende kunne følge med i vores projekter, samt modtage de seneste nyheder og aktiviteter fra os.

Besøg os på Facebook →

Nørup Planteskole & Havecenter

Billundvej 2, 7182 Bredsten